Over ons

Het GildeLab is een ambachtelijk productie-atelier. In het atelier kunnen ontwerpers samples en kleine oplages textiel- en lederproducten laten maken.

Het GildeLab faciliteert op het gebied van creativiteit, talentontwikkeling en professionalisering en stimuleert ondernemerschap in de Kolenkitbuurt. Het uitgangspunt van Het GildeLab is, dat de te ontwikkelen producten commercieel interessant, kwalitatief hoogwaardig en reproduceerbaar zijn. Met de producten die in Het GildeLab met liefde voor het vak zijn gemaakt, communiceren ze het verhaal van de makers en de ziel van Het GildeLab.

Het team

Coördinatie:
Mareike Sánchez Gestido-Bremer

Ondersteuning:
Fara Biervliet
Douwe Atsma
Bas Pastoors
Hans Smit
Rosa van Ederen

Daarnaast werken wij met vrijwilligers en stagiaires. Wij hebben regelmatig ruimte voor aanstormend talent, in de vorm van werkervaringsplaatsen en stages. Bij interesse kun je contact met ons opnemen.

Geschiedenis van Het GildeLab

Hoe kan ambacht een grotere rol krijgen in Amsterdam West? Stadsdeel West zocht naar nieuwe initiatieven. Tijdens de “Pitch and Match”-netwerkbijeenkomst in 2013 kwamen creatieve ondernemers al brainstormend bij elkaar. Het idee: een lokale productieplek en platform voor het produceren van kleding en accessoires van textiel en leder. Daad werd bij woord gevoegd.

Behoefte aan lokale productie-ateliers

Veel bewoners in Amsterdam West zijn bezig met textiel en naaien, breien, haken, borduren en weven thuis op hoog niveau. Labels en ontwerpers hebben behoefte aan lokale productie-ateliers. Zo ontstond het idee om uitvoerders en potentiële opdrachtgevers bij elkaar te brengen. Een plek waar creatieve ondernemers opdrachten kunnen plaatsen en door makers uit de wijk kunnen laten produceren: prototypes, unieke items of kleine oplages. Het GildeLab werd een lokale productieplek waar makers uit de wijk de mogelijkheid krijgen hun ambacht te professionaliseren.

Initiatief van creatieve ondernemers

Zes creatieve ondernemers vormden het kernteam: Douwe Atsma, Helen Roeten, Michel Ranzijn, Gijs Roodbeen, Ulrike Bartels, Fara Biervliet, Ashna Chatta en fotograaf Jose Costa. Aan de Bos en Lommerweg vonden zij een ruimte waar zij het concept konden realiseren.

Eind oktober 2014 werd Het GildeLab door Stadsdeel West en Amsterdam Economic Board unaniem gekozen tot Winnaar van West, een prijs ter stimulering van creatief en cultureel ondernemerschap. Vanaf eind 2014 tot eind 2016 hebben Ulrike Bartels, Fara Biervliet en Douwe Atsma Het GildeLab verder opgebouwd met het stadsdeel, vele vrijwilligers en de talenten uit de buurt in het atelierteam. In 2015 is het atelier verhuisd naar broedplaats BOUW, een passende dynamische en creatieve omgeving. In 2016 is ook het Breilab opgezet, als onderdeel van Het GildeLab. Hier worden breiprojecten ontwikkeld, samples en kledingstukken uitgebreid en cursussen machinebreien gegeven. In 2016 heeft Mareike Bremer, een grafisch ontwerper die vanaf 2015 als trouwe vrijwilliger voor het GildeLab werkte, de coördinatie overgenomen van Urike Bartels en Fara Biervliet, die beiden hun eigen lopende projecten weer hebben opgepakt.